• Metodă minim invazivă;
  • Suprimă refluxurile;
  • Înlătură vena bolnavă;
  • Fără risc de recidivă prin repermeabilizarea venei;
  • Rezultate cosmetice bune;
  • Metodă rapidă;
  • Durere post-operatorie minimă;
  • Hematoame reduse;
  • Perfectă pentru chirurgia de zi;
  • Introdusă în premieră națională în 09.09.2013

 

Şeful Clinicii Chirurgie I a Spitalului Judeţean Timişoara, prof. dr. ab. Sorin Olariu, a efectuat luni (9 Septembrie 2013) o intervenţie chirurgicală asupra varicelor prin crinogenie, înregistrând o premieră naţională în domeniu.

Aceasta este tehnica de extirpare a unei vene varicoase utilizand o sonda de metal care a fost răcită cu azot lichid. Deși acest lucru este încă deasupra unei temperaturi criogenice (-180 sau -150 grade C), acesta isi indeplineste scopul ca extractor de vene varicoase. Există numeroase avantaje în folosirea frigului pentru ablația venei varicoase, mai degrabă decât pentru îndepărtarea mecanică sau încălzirea endotermică cu laser, abur sau radiofrecvență.

In Timisoara, prof. dr. ab. SORIN OLARIU efectueaza criogenia regulat ca o metodă modernă de extirpare a venei safenice sau ca o alternativă la ablația endotermică. Am introdus metoda în 2013 și am efectuat peste 300 de operații cu rezultate bune. Sonda este introdusă printr-o mică incizie de crossectomie la joncțiunea sapheno-femurală sau sapheno-popliteală. Apoi este avansat retrograd în jos pe trunchiul saphenos până când ajunge în punctul segmentului venos care urmează a fi îndepărtat. Sonda este apoi răcită cu azot lichid (aprox. -85 grade C), care determină aderența venei la sondă. În cele din urmă, sonda este retrasă ușor împreună cu trunchiul saphenos atașat. Avantajele criogeniei includ o reducere a sângerării deoarece mulți dintre afluenți ies  împreună cu sonda, iar restul de afluenți detașați sunt sigilați cu procesul de înghețare. Leziunile nervoase sunt mai puțin deoarece trunchiul este îndepărtat din interior. Acest lucru este în contrast cu striparea folosind capete de stripare externe și tehnici endotermale care pot ambelor interfereze cu nervii saphenous. Mai mult, procesul de înghețare poate reduce incidența neovascularizării prin traumatisme mai mici ale țesuturilor, iar temperatura rece poate oferi o ușurare temporară a durerii. Din punct de vedere economic, această metodă este foarte accesibilă deoarece sondele de înghețare pot fi resterilizate și reutilizate. Deși pacienții necesită anestezie generală sau regională, criocrificarea poate fi efectuată într-un cadru ambulatoriu, cu o întoarcere la locul de muncă și o recuperare rapidă.

Prin crioaplazie, practic, porţiunea de venă care urmează să fie extrasă este îngheţată şi nu există riscul parezelor postoperatorii.

Procedeul prezintă avantajul că, spre deosebire de metoda clasică, cea în care se pot intercepta şi fibre nervoase, iar pacientul poate să rămână cu parestezie postoperatorie, acest lucru nu se întâmplă la crioaplazie. Noi practicăm şi termoaplazia cu radiofrecvenţă sau cu laser, dar, spre deosebire de aceste procedee, crioaplazia este mai ieftină, pentru că sonda cu care se face îngheţarea este resterilizabilă”, a declarat presei, luni, conf. dr. Sorin Olariu.

Medicul a precizat că s-a perfecţionat în folosirea acestei metode în Germania.

“Noutăţile procedurii constă atât în folosirea unui instrument recent achiziţionat, cât şi în reducerea costurilor intervenţiei pentru tratarea varicelor. Noi ne ocupăm cu cura varicelor, avem peste 20 de mii de operaţii şi am încercat să obţinem toată aparatura necesară pentru a putea efectua intervenţiile la nivelul cerinţelor actuale”, a adăugat medicul.

Metoda nou folosită este un pas înainte pentru flebologie, atât datorită riscurilor postoperatorii scăzute, cât şi laturii economice.
Costurile intervenţiei de cură a varicelor realizate, luni, la Spitalul Judeţean Timişoara sunt decontate de Casa Judeţeană de Sănătate, iar noua procedură va fi aplicată în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte, fiind posibile şi alte tipuri de intervenţie.

Sursa: televiziunea-medicala.ro

 

Mai multe informatii gasiti aici:

Cryostripping