In perioada 25 – 27 octombrie 2018, la Timisoara s-a desfasurat Conferinta Nationala de Flebologie, cu participare internationala, cu tema „Tendinte noi in flebologie”. Participantii abordeaza noutatile in privinta diagnosticului si tratamentului bolilor venoase, in conditiile in care 30 la suta din populatia Romaniei sufera de insuficienta venoasa cronica, sub o forma sau alta.

Vom dezbate toate problemele legate de insuficienta venoasa cronica. Despre progresul, atat din punct de vedere al diagnosticului, cat si al procedurilor terapeutice care se aplica in aceasta boala, pentru ca fata de 10 ani in urma totul a evoluat, datorita tehnologiei, datorita evolutiei conceptiilor si este cu totul altceva. Nu mai e vorba de stripping-ul clasic, care se facea inainte, smulgeai vena… cu hematoame… care, din pacate, se mai face si acum. Au aparut procedee endotermice, laserul endovenos, radiofrecventa, crio-stripping-ul, care ingheata vena, venasilul, care o lipeste o polimerizeaza, e cu totul altceva, vorbim despre alta terapie, alte procedee. Aceasta conferinta nationala de flebologie aduce noutati tocmai in prezentarii si popularizarii acestor procedee, pentru ca aici participa chirurgi, dermatologi, radiologi, medici de familie, care trebuie sa fie informati asupra acestor probleme si care sa directioneze pacientii pentru tratament.”, a spus Prof. Univ. Dr. Sorin Olariu – Presedintele Societatii Romane de Flebologie.

La eveniment au participat studenti, medici rezidenti, dar si specialisti din strainatate, care au prezentat noile tehnici si procedee terapeuce din domeniu.

“Venele varicoase sunt o problema la nivel mondial. Dar nu e vorba doar despre insuficienta venoasa cronica. Nu cred ca conteaza cum distrugi venele. Mult mai important este ce strategie te decizi sa alegi pentru tratament. Sa identifici sursa bolii. E o mare placere si un privilegiu de a fi din nou aici, in Timisoara, si ii multumesc domnului profesor Olariu pentru ca ne-a invitat aici, pe mine si pe profesorul Kalodiki.”, a spus Dr. Christopher Lattimer, Josef Pflug Vascular Laboratory, Anglia.

“Vreau sa il felicit pe colegul si pe prietenul meu, pofesorul Sorin Olariu pentru aceasta initiativa, pentru organizarea acestei conferinte nationale, cu participare internationala. Vreau sa remarc performantele medicale si chirurgicale ale colegilor din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, si ne referim aici la Sectia I Chirurgie, pe care domnul profesor, cu onoare o conduce. Dansii au o experienta extraordinara in ceea ce priveste chirurgia venoasa, pentru ca, practic, continua o traditie, care duce pana la 40 de ani in urma, de la infiintarea spitalului si este continuatorul catorva maestri pe care i-a precedat la conducerea acestei clinici universitare. 00.41 Vreau sa remarc efortul deosebit pe care intreaga clinica l-a efectuat pentru organizarea acestei conferinte, pentru ca, pe langa performantele medicale si chirurgicale, pe care noi, medicii, suntem datori si obligati sa le facem, asta este meseria noastra, un alt scop al universitatii noastre este cel de a promova stiinta si din acest punct de vedere acest colectiv condus de domnul profesor Olariu dovedeste inca o data ca se implica si din punct de vedere universitar, din punct de vedere didactic in pregatirea tinerelor generatii.”, a spus Prof. Dr. Marius Craina – managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Branzeu” Timisoara.

In cadrul conferintei, o atentie deosebita a fost acordata reconsiderarii flebologiei si a statutului medicului flebolog in Romania. In acest sens s-au prezentat datele preliminare ale proiectului european Erasmus pe care Societatea Romana de Flebologie il coordoneaza si care se refera la formarea flebologilor in Europa, in scopul ralierii tarii noastre la programul european.

 

SURSA: televiziunea-medicala.ro